Procese si proceduri intr-un magazin online (work flow)

Procese si proceduri intr-un magazin online (work flow)

Design/ programare/ documentare si fotografiere produse/ dezvoltare si optimizare/ promovare si marketing/ vanzare/ servicii de service si garantie

Pentru o gestionare optima a unui magazine online exista mai multe procese la care detinatorul magazinului trebuie sa se gandeasca inainte de a lansa proiectul ,dar si ulterior lansarii acestuia. Fiecare dintre aceste procese trebuie optimizat si eficientizat maxim, pentru ca, fara aceste conditii, un volum mare de comenzi nu asigura obligatoriu o profitabilitate crescuta.

Primul pas: Primul aspect de la care pornim efectiv lucrul la un magazine online sunt produsele.Le verificam, stabilim categoriile din site, filtrele, fotografiem, documentam, adaugam specificatiile tehnice si elaboram descrierile eficiente pentru seo.

Aproximativ,  in paralel cu aceasta etapa, ne ocupam de stabilirea conceptului, design-ului, urmarirea manualului de identitate (daca exista), elaborarea graficii , plecand, de cele mai multe ori, de la pagina de produs si categorie catre pagina de homepage. Atentie aici la cadrul legislativ (Termeni si conditii), toate elementele obligatorii din site (link catre ANOPC, datele de contact incluzand CUI si RO, etc).

Implementarea designului si a bazei din spatele site-ului este urmatorul pas; aici trebuie avut in vedere ca fiecare magazine online trebuie sa aiba in spate un sistem eficient de inregistrare si procesare a comenzilor si, de cele mai multe ori, sincronizare cu softul firmei de  curierat, sisteme de plata cu cardul si apoi trimitere sms. Trebuie sa fim atenti ca traseul potentialului comparator in site sa fie cat mai simplu, sa ajunga usor la ceea ce il intereseaza pe client si sa ii fie  si mai usor sa plaseze comanda. Orice element de deturnare a atentiei este de evitat.

Odata lansat magazinul online, munca pe desing si programare nu se opreste. De fapt, efortul nu se opreste niciodata, daca dorim ca magazinul nostru online sa tina pasul cu piata si sa se dezvolte odata cu ea. Considerand ca, odata lansat magazinul online, tot ce trebuie sa mai facem este sa il promovam sau sa schimbam unele bannere, nu facem decat sa punem frana unui efort sustinut al unei intregi echipe de dezvoltare. Orice magazine online trebuie optimizat in permanenta, de la adaptarea la sistemele mobile pana la viteza de incarcare sau diverse tool-uri care pot fi implementate pentru stimularea apetitului de cumparare sau fidelizarea consumatorului. Simpla gazduire a produselor dintr-un magazin pe o platforma si promovarea magazinului pe diverse canale este nu doar ineficienta, ci si neprofitabila. Customizarile si optimizarile sunt obligatorii.

Promovarea produselor, a magazinului si a beneficiilor pe care le ai prin achizitia de la acest magazin sunt mijloace eficiente de crestere a vanzarilor. Atentie ca orice actiune pe care o intreprindeti sa fie masurabila si sa stabiliti astfel eficienta canalului sau a canalelor, daca folositi un mix de marketing. Google analytics trebuie sa devina, pe cat posibil, prietenul dvs sau al omului dvs de marketing, daca magazinul este unul intern. Nu omiteti linkurile catre magazinul dvs online pentru optimizarea pentru motoarele de cautare.
Am adus clientul in site si am generat toate modalitatile pentru a-l converti. Atentie la omul de la vanzari (mai ales daca utilizati prioritar convorbirea telefonica pentru confirmarea comenzilor, etc). Un bun om de vanzari poate incheia o comanda, o poate salva, poate face un cross sale sau up sale, sau poate, pur si simplu, sa creeze o legatura si o chimie intre client si magazinul dvs , astfel incat acest client sa se simta confortabil si liber in discutie, indiferent cat de multa experienta are sau nu are cu acest timp de vanzare. Procesarea eficienta a comenzilor si livrarea in timpul promis sunt criterii esentiale pentru succesul magazinului dvs.
Asistenta si suportul in servicii post vanzare, de la potentiale retururi la diverse situatii de service si garantie sunt de asemenea extrem de importante pentru pastrarea clientului care a avut, poate, o prima experienta nu tocmai placuta cu vanzarea online (indiferent daca este o problema strict legata de magazine sau pur si simplu nu i-a fost pe plac produsul respectiv). Feedbackul primit in serviciile post vanzare este esential pentru eficientizarea si optimizarea proceselor magazinului in vederea scaderii la minim a acestor cazuri.

Aceasta lista de procese in cadrul unui magazine online nu este , probabil, una extrem de detaliata si completa. Dar este una care contine in linii mari procesele si aspectele la care trebuie sa fiti atenti in gestionarea unui magazine online. Delazero se ocupa de toate aceste procese, in forma unei externalizari complete a serviciului de comert electronic pentru compania dvs.

  INAPOI


        

ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL DELAZERO

Datele tale personale sunt confidentiale. Te vei putea dezabona oricand doresti